80.936 a thread installation

80.936

a thread installation

Το “80.936, a thread installation” είναι μια χειροποίητη κατασκευή οροφής. Η ονομασία της προέρχεται από το άθροισμα των ποσοτήτων και των μεγεθών που την απαρτίζουν· 48.440 μέτρα νήματος rayon , 32.400 κόμποι και 81 κυλινδρικοί όγκοι με διάμετρο 15 cm.Σχεδιάστηκε για να τοποθετηθεί στην οροφή ενός καταστήματος ρούχων. Ως πρώτη ύλη επιλέχθηκε το νήμα για να υπάρχει σύνδεση με το προϊόν του καταστήματος.Τα χρώματα, ο όγκος και το μέγεθος της κατασκευής καθορίστηκαν από τις ανάγκες του χώρου. Η όλη κατασκευή αναπτύχθηκε πάνω σε συμμετρική τετράγωνη κάτοψη όπου η γεωμετρία της πέρασε και στην τρίτη διάσταση της κατασκευής. Δημιουργείται ένας απόλυτα γεωμετρικός όγκος, μια ανάποδη πυραμίδα αποτελούμενη από 81 ξεχωριστές οργανικές φόρμες.

 

Κατασκευή

Χρόνος κατασκευής: 60 ημέρες

Το νήμα ξετυλίγεται από τον κώνο και τυλίγεται γύρω από δύο σταθερά σημεία. Στη συνέχεια, κόβονται στο επιθυμητό μήκος. Υπάρχουν 400 κρόσσια για κάθε στεφάνι. Γίνονται 400 κόμποι. Η διαδικασία επαναλαμβάνεται και για τα υπόλοιπα 80 στεφάνια.

 

Βιωματικό Συμπέρασμα

Η ιδιαιτερότητα της συγκεκριμένης κατασκευής αναδεικνύεται λίγο πριν την ολοκλήρωση της. Η διαδικασία της κατασκευής παίρνει άλλες διαστάσεις και αρχίζει να μιμείται την φυσική αναπαραγωγική. Σε κάθε έναν από τους 81 κυλινδρικούς όγκους τοποθετείται στο κέντρο/πυρήνα του ένας κόμπος με θηλιά από το ίδιο υλικό, ένας νοητός καρπός. Τα τοιχώματα του κυλίνδρου αγκαλιάζουν τον καρπό και δένονται μαζί του, ενώ ένα κομμάτι νήματος περνάει απ’ την θηλιά, τραβώντας το προς τα μέσα. Με αυτόν τον τρόπο προκύπτουν οργανικές φόρμες που συναντώνται στη φύση. Παρατηρείται, λοιπόν, ότι οτιδήποτε παράγεται με μια διαδικασία όμοια με αυτήν της αναπαραγωγικής, αποκτά οργανική μορφή, διατηρώντας την εύπλαστη και οργανική ιδιότητα της πρώτης ύλης, ως μέρος ενός πολύπλοκου συνόλου πια, προσδίδοντας μία ρευστή και αέρινη αίσθηση στο τελικό αποτέλεσμα της κατασκευής.

Photography: Nickolas Chryssos